Våld i nära relationer
Våldsfrivardag.se är en plattform för dig som arbetar med våld i nära relationer på något sätt i Gävleborgs län. Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med Region Gävleborg och länets kommuner står bakom initiativet. Tanken är att samla det regionala arbetet mot våld i nära relationer på ett ställe så att alla som är i behov av information kan ta del av den.
Senaste nyheterna
-
Att arbeta mot våld – Ett magasin från Nationellt centrum för kvinnofrid26 november, 2020/0 Comments
-
Digital temadag om Våld i nära relationer 1 december 202025 november, 2020/
-
Informationsbrev v.4619 november, 2020/
-
SKR:s remissvar barnrättsperspektiv skyddat boende3 november, 2020/
-
Informationsbrev v.324 augusti, 2020/
-
Kartläggning av skyddade boenden i Sverige22 juni, 2020/
-
Rapport från Brå – Den nya samtyckeslagen i praktiken22 juni, 2020/
Resurser för dig som är yrkesverksam
Här finns information, stöd och material för upptäckande, bemötande och handläggande av personer som är utsatta, varit utsatt eller riskeras att utsättas för våld i nära relationer. Sidan är till för dig som är vårdgivare, samarbetspartner, arbetar med vårdfrågor eller arbetar inom hälso- och sjukvården i Region Gävleborg.
För dig som deltar i länsstyrelsen nätverk utifrån våldsområdet.
Regionkoordinator för ärenden som rör prostitution och människohandel har huvudsakligen arbetat tillsammans med Polisens nationella operativa avdelning (NOA) genomfört insatsveckor i länen. Bistått regionala myndigheter med operativt stöd och samordning vid människohandelsärenden. Samt arbetat med att öka kunskapen i regionen hos berörda myndigheter och andra aktörer.
För mer information, kontakta:
Anna Runesson
Regionkoordinator, Region Mitt
Telefon: 021-39 14 96
E-post: anna.runesson@vasteras.se
Länsstyrelsen arbetar framförallt med att stödja och stärka samordningen av insatser, stödja verksamhetsutveckling och bidra med kunskap och metoder.
Vi fångar upp och skickar vidare viktiga frågor från den kommunala nivån till den nationella nivån.
Exempel på vad länsstyrelsen gör:
– Kommunbesök
– Leder länssamverkan
– Samordnar olika nätverk
– Erbjuder kompetensstöd
För mer information kring länsstyrelsens arbete i Gävleborg kontakta:
Klara Westerlund
Samordnare, Mäns våld mot kvinnor
Telefon: 010-225 13 19
E-post: klara.westerlund@lansstyrelsen.se
Khali Polcer
Samordnare, Mäns våld mot kvinnor
Telefon: 010-225 13 75
E-post: khali.polcer@lansstyrelsen.se
Resurscentra Gävleborg
Länsstyrelsen Gävleborg har som ett av fyra pilotlän valts ut för att stimulera och utveckla regionala resurscentra för våld i nära relationer, med fokus på hedersrelaterat våld och förtryck.
Målgruppen är personer som utsatts för våld av närstående, med särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck.
Resurscentra ska också erbjuda stöd till personer som medverkar i brottsutredningar. Resurscentra kan vara en fysisk plats dit personer som utsatts för våld av närstående kan vända sig för att få stöd, råd och vägledning. Regeringen föreslår därtill att resurscentra kan vara en plats för metodutveckling och kunskapsstöd.
Vägledningar
Vad är hedersrelaterat våld och förtyck
För mer information, kontakta:
Helén Dahlbom
HRV koordinator, Gävleborg
E-post: helen.dahlbom@lansstyrelsen.se
Barnahus Gävleborg är ett samarbete mellan länets tio kommuner (socialtjänster), polisen, åklagarmyndigheten och Region Gävleborg. Till Barnahus kommer barn som misstänks ha blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp. På Barnahus samverkar polis, socialtjänst, BUP och barnläkare under ett och samma tak. Till barnahus kan yrkesverksamma ringa för rådgivning om osäkerhet kring vad som ska göras uppstår.
För mer information, kontakta:
Samordnare socialtjänsten
Telefon: 026-12 45 18
Telefon: 076-760 42 76
Samordnare polisen
Telefon: 026-12 45 14
Telefon: 070-368 46 12
Om det uppstår ett akut problem efter kontorstid och du behöver få kontakt med socialtjänsten omedelbart ringer du till:
Socialjouren på telefonnummer 026-10 02 25.
Webbstöd för kommuners arbete mot våld
Metod- och kompetensstöd för kommunernas och socialtjänstens arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Webbstöd för kommuners arbete mot våld på nationellt centrum för kvinnofrids webbplats.
Infogeneratorn
Ett verktyg som hjälper dig med kvalitetssäkrad information om våld och föräldraskapsstöd på flera olika språk. För dig i kommun, landsting och idéburen sektor.
Mer information om våld i nära relationer
Socialstyrelsen
Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin.
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK)
NCK har uppdrag att höja kunskapen nationellt om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.
Polisens sida om våld
Brott i nära relationer är när man blir illa behandlad av någon som är närstående – som partner, sambo, föräldrar eller annan släkting.
Hedersförtryck
Stödlinje för yrkesverksamma där du kan få handledning i svåra ärenden gällande heder.
Dags att prata om – våld mot barn
Vi vill öka kunskapen om våld och sexuella övergrepp mot barn. Målet är att barn ska få bättre skydd mot våld och sexuella övergrepp och att fler utsatta barn ska berätta och få hjälp.
Kunskapsguiden
För dig som arbetar med hälsa, vård och omsorg. samlar kvalitetssäkrad kunskap från flera myndigheter och andra aktörer.
Barnafrid
Har uppdrag att samla och sprida kunskap om våld och andra övergrepp mot barn.
Nationellt metodstödsteam (NMT)
För dig som är yrkesverksam och arbetar mot prostitution och människohandel eller kommer i kontakt med potentiella offer.
Rikskriscentrum
Riksorganisation för professionellt behandlingsarbete mot våld i nära relationer. Arbetar med män i kris och mäns våld mot kvinnor utifrån kriscentra, mans-mottagningar och vålds-mottagningar.
Skolverket
Förskolan och skolan är viktig för barn i utsatta situationer. Ofta behöver flera aktörer samverka för att stötta barn som far illa eller riskerar att göra det.
Länsstyrelsen Gävleborg i samverkan med Region Gävleborg och länets kommuner.
